Kerajaan Negeri Kelantan Hargai Kerjasama Dan Bantuan Kerajaan Pusat Didalam Membantu Menghadapi Bencana Banjir

SHAH ALAM, 24 Jan – Kerajaan negeri Kelantan di bawah pimpinan PAS menghargai segala kerjasama dan bantuan yang diberikan oleh kerajaan persekutuan dalam membantu negeri itu menghadapi banjir besar baru-baru ini.

image

Timbalan Menteri Besarnya, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata malah semangat kerjasama antara dua kerajaan itu berada dalam keadaan terbaik berbanding sebelum ini.

“Kami amat berterima kasih di atas sokongan yang diberikan oleh kerajaan pusat dan berharap hubungan kerjasama ini dapat dipertingkatkan,” katanya dalam Forum Wacana Sinar bertajuk ‘Kelantan Pasca Banjir, Bicara dari Hati Ke Hati PAS dan Umno Bangunkan Semula Kelantan’ di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf di sini hari ini.

Selain Mohd Amar, Ketua Penerangan UMNO Kelantan Datuk Md Alwi Che Ahmad dan penganalisis sosiopolitik Kelantan Dr Kamarul Zaman Yusuf turut menjadi panelis forum itu yang dikendalikan oleh wartawan veteran dan bekas ahli politik Tan Sri Abdullah Ahmad.

Mohd Amar berkata pemimpin dari PAS dan UMNO yang diberi tanggungjawab dalam usaha pemulihan pasca banjir di negeri itu kini giat duduk semeja untuk membincangkan langkah-langkah yang wajar diambil bagi meringankan beban mangsa banjir.

Timbalan menteri besar Kelantan berkata beliau menyedari kerajaan negeri tidak mampu untuk memulihkan sepenuhnya negeri itu tanpa kerjasama dari pelbagai pihak terutamanya kerajaan persekutuan.

Sementara itu, Md Alwi pula berkata, bencana banjir besar yang melanda Kelantan merupakan sesuatu perkara yang harus diambil iktibar.

“Tidak perlu saling menuding jari mencari salah siapa dan bergaduh sesama kita. Yang penting kita perlu bersatu demi kepentingan dan kesejahteraan rakyat Kelantan,” katanya.

Sementara itu Mohd Amar apabila ditanya mengenai kerjasama antara UMNO dan PAS selepas pasca banjir berakhir berkata:

“Pada peringkat pasca banjir ini, isu politik tidak pernah dibincangkan.

Perbincangan tumpuan utama hanya pada membaik pulih rumah-rumah kehidupan mangsa banjir dan infrastruktur yang musnah.

“Bagaimanapun PAS terbuka dan tidak pernah tutup pintu untuk sebarang perbincangan melibatkan isu agama Islam dan isu negara kerana percaya perkara tersebut mengatasi politik.”

Advertisements