Ahli Dan Pemimpin UMNO Perlu Bersedia Menerima Pandangan, Pendapat Dan Kritikan

JOHOR BAHRU, 1 Nov – Semua ahli Umno termasuk pemimpin tertinggi digesa mengamalkan kesederhanaan untuk memastikan parti kekal relevan walaupun dalam landskap politik hari ini.

image

Ketika membuat gesaan itu, veteran Umno Tan Sri Shahrir Abdul Samad berkata, mereka mesti bersedia mendengar pandangan, pendapat dan juga menerima kritikan daripada ahli-ahli lain.

Ahli Parlimen Johor Bahru itu berkata Umno harus berfungsi sebagai sebuah organisasi dan bukannya seolah-olah dimiliki oleh individu atau orang-orang tertentu.

“Kesederhanaan dalam Umno telah membuatkan parti kekal selama bertahun-tahun dan semua ahli parti mestilah berpegang kepada prinsip itu,” kata Shahrir pada Ahad.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan pertemuan dengan penduduk Kim Teng Park mengenai isu pengambilan tanah daripada kawasan perumahan mereka, yang merupakan salah satu daripada yang tertua di Johor Baru.

Shahrir berkata akhir-akhir ini, beliau menyedari bahawa ahli-ahli Umno termasuk di peringkat Majlis Tertinggi telah menjadi ‘lebih toleran’ dalam memaksa orang lain untuk hanya menerima pandangan mereka.

Beliau berkata, individu-individu ini juga merasakan mereka adalah betul dan orang lain adalah salah dan orang-orang yang tidak bersetuju dengan pandangan mereka telah dijenamakan sebagai pengecut.

“Pemimpin yang baik perlu bersedia menerima pandangan dan kritikan daripada akar umbi dan tidak boleh memaksa orang lain untuk menerima atau bersetuju hanya pendapat anda,” kata Shahrir.

Advertisements