PAS Tidak Iktiraf Ahli PBT Amanah – Setiausaha PAS Selangor

PETALING JAYA, 8 Jan – PAS Selangor tidak mengiktiraf lapan ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) yang baharu dilantik daripada Parti Amanah Negara (Amanah).

image

Selain itu Setiausaha PAS Selangor, Mohd Khairuddin Othman turut mengesahkan bahawa jumlah kuota ahli PBT yang diperuntukkan kepada PAS sebelum ini tidak terjejas dengan pelantikan berkenaan.

“Walaupun PAS tidak mengiktiraf Amanah dan tidak mempunyai sebarang hubungan dengan mereka, namun kami memahami dilema yang dihadapi Menteri Besar, Datuk Seri Azmin Ali.

“Tetapi ini sama sekali tidak mengubah pendirian kami terhadap Amanah yang telah mengkhianati PAS dan sentiasa menyerang PAS.

“Sehubungan itu kami mengucapkan terima kasih kepada Menteri Besar kerana bilangan ahli majlis dikalangan PAS juga tidak berkurangan walaupun diasak oleh Amanah,” katanya menerusi kenyataan.

Pada Rabu Exco Kerajaan Tempatan, Pemutihan Kilang Haram dan Pembangunan Kampung Baharu, Ean Yong Hian Wah mengumumkan keputusan mesyuarat exco yang dipengerusikan Azmin mengenai persetujuan untuk memperuntukkan lapan kerusi kepada wakil Amanah.

Lapan kerusi yang diperuntukkan bagi tempoh dua tahun itu bermula pada 15 Januari 2016 dan berakhir pada 31 Disember 2017.

Ia membabitkan kerusi di majlis perbandaran daerah Sepang, Kuala Langat, Sabak Bernam, Kuala Selangor dan Hulu Selangor.