UMNO Pulau Pinang Bawa Usul Desak Lim Guan Eng Letak Jawatan Pada Sidang DUN

zainal-abidin-lim-guan-eng-penang-1

SHAH ALAM, 11 April – Umno Pulau Pinang akan membawa usul untuk mendesak Lim Guan Eng meletakkan jawatan sebagai Ketua Menteri dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dijadual pada 19 Mei ini.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri itu, Datuk Seri Zainal Abidin Osman berkata, usul itu berikutan Guan Eng kini sedang berdepan pendakwaan di mahkamah atas dua tuduhan rasuah termasuk pembelian banglo di bawah nilai pasaran.

Menurut beliau, usul itu juga berikutan tindakan Kerajaan DAP Pulau Pinang mahu membawa usul mengecam Ahli Parlimen Tasek Gelugor, Datuk Shabudin Yahaya berhubung perbahasan beliau mengenai Rang Undang-Undang Kesalahan-kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak di Parlimen baru-baru ini.

Guan Eng, yang juga Setiausaha Agung DAP, menghadapi dua pertuduhan rasuah berhubung penukaran status tanah daripada pertanian kepada perumahan; serta pembelian lot tanah dan banglo di bawah nilai pasaran.

Bagi pertuduhan pertama, Guan Eng dituduh sebagai penjawat awam, iaitu Ketua Menteri Pulau Pinang, menggunakan kedudukannya mendapatkan suuapan untuk dirinya dan isterinya, Betty Chew Gek Cheng, dengan meluluskan permohonan penukaran tanah pertanian kepada perumahan awam di daerah barat daya Pulau Pinang kepada sebuah syarikat, Magnificient Emblem Sdn. Bhd.

Bagi pertuduhan kedua, Guan Eng sebagai penjawat awam iaitu Ketua Menteri Pulau Pinang, dituduh mendapatkan untuk dirinya satu lot tanah dan banglo di alamat No. 25, Jalan Pinhorn di sini pada harga yang di bawah nilai pasaran daripada Phang Li Koon pada harga RM2.8 juta sedangkan nilai pasaran ketika itu ialah RM4.27 juta.

Mahkamah Tinggi Pulau Pinang menetapkan 25 April ini untuk pengurusan kes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.