Dakwaan Yayasan Sabah Muflis Tidak Benar – Musa Aman

Musa-Aman-yayasan-sabah

KOTA KINABALU, 13 April – Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman menafikan dakwaan Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Sulabayan Datuk Jaujan Sambakong kononnya Yayasan Sabah kini muflis dan tenat.

Musa yang juga Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sabah berkata dakwaan Jaujan adalah bohong, sama sekali tidak benar dan jelas telah mengelirukan sidang Dewan Undangan Negeri.

“Saya perlu menjernihkan keadaan dan membetulkan bahawa dakwaan itu adalah tidak benar. Yayasan Sabah mempunyai aset bernilai RM14 bilion dan wang tunai yang melebihi RM420 juta. Yayasan Sabah juga memberi berjuta-juta dalam bentuk biasiswa tahunan.

“Bagaimana Yayasan Sabah dapat melakukan ini dan semua projek serta program-program lain jika Yayasan Sabah berada dalam keadaan kritikal?,” katanya ketika membidas kenyataan Jaujan pada sesi perbahasan persidangan DUN di sini pada Rabu.

Terdahulu, Jaujan (Warisan-Sulabayan) ketika membahas ucapan dasar Yang Dipertua Negeri Sabah mendakwa terdapat anak syarikat Yayasan Sabah mengalami kerugian dan mendakwa Yayasan Sabah kini dalam keadaan tenat.

Musa menjelaskan bahawa mana-mana organisasi yang mempunyai banyak anak syarikat, memang tidak dinafikan ada antara syarikat yang mengalami kerugian.

Bagaimanapun, itu tidak bermakna keseluruhan organisasi entiti perniagaan tersebut muflis atau berada dalam keadaan kritikal, katanya.

“Kenyataan (Adun Sulabayan) seperti ini bukan sahaja tidak bertanggungjawabtetapi juga menunjukkan kurang pemahaman tentang perjalanan organisasi seumpama itu.

“Jika Adun Sulabayan tidak jelas tentang apa yang sedang berlaku, beliau amat dialu-alukan ke Yayasan Sabah dan mendapatkan taklimat daripada pegawai kanan di sana,” katanya.

Dalam pada itu, Musa turut menyifatkan kenyataan Jaujan itu sebagai paling tidak adil kepada kakitangan dan pengurusan Yayasan Sabah yang selama ini telah bekerja keras untuk berkhidmat kepada rakyat.

Menurutnya, dakwaan seumpama itu juga adalah tidak bagus kerana menjejas semangat para pelajar tajaan biasiswa Yayasan Sabah termasuk mereka yang berada di luar negara selain menimbulkan kebimbangan dalam kalangan mereka. -Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.