PAS Tidak Tolak Tahaluf Siyasi Dengan UMNO – Mursyidul Am

hashim-jasin-pas-umno1

KEPALA BATAS, 14 May – PAS tidak menolak kemungkinan untuk menjalinkan tahaluf siyasi dengan Umno pada masa akan datang.

Mursyidul Amnya, Hashim Jasin yang dipetik Utusan Online berkata, ini kerana parti berkenaan sentiasa bersikap terbuka dalam sebarang rundingan dengan syarat kerjasama dengan mana-mana pihak itu mesti dipimpin oleh Islam.

Menurut Hashim, tindak-tanduk Umno termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang meletakkan konsep Islam dalam pentadbiran memungkinkan perkara itu berlaku.

“Kita bersedia bertahaluf siyasi bukan sahaja dengan Umno tetapi dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain termasuk Parti Cinta Malaysia (PCM) yang menunjukkan minat,” katanya dalam sidang akhbar selepas melancarkan jentera pilihan raya PAS Kawasan Kepala Batas di sini hari ini.

PAS kini tidak menyertai parti pembangkang lain bersama Pakatan Harapan (PH), sebaliknya menubuhkan blok politik ketiga, Gagasan Sejahtera bersama Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) dan Parti Barisan Jemaah Islamiah SeMalaysia (Berjasa).

PAS hanya mempunyai tahaluf siyasi dengan PKR, namun ia telah terbatal selepas Majlis Syura Ulama PAS baru-baru ini membuat ketetapan untuk membatalkan hubungan yang dijalin sejak 2008 itu.

Bagaimanapun, pentadbiran kerajaan Selangor yang turut dianggotai PAS menerusi kerajaan Pakatan Rakyat bersama PKR dan DAP, berjalan seperti biasa sehingga Jawatankuasa PAS Pusat bermesyuarat bagi menentukan kedudukan tiga Exco PAS di Selangor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.