100 Hari Pentadbiran PN: Keputusan Tepat PM Letak Negara Di Landasan Betul

Sempadan-Malaysia-Thai
“Berbanding negara lain, ketepatan masa keputusan kerajaan melaksanakan PKP selain komunikasi awam yang sangat jelas dan tepat telah membantu kita meratakan lengkung COVID-19 lebih awal dan seterusnya dapat mengelakkan lebih banyak kematian.”

KUALA LUMPUR, 8 Jun – Tindakan pantas menutup sempadan kepada negara lain dan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tepat pada masanya adalah faktor utama yang membantu Malaysia membendung penularan pandemik COVID-19.

Itu adalah antara keputusan paling penting dan terpuji diambil Tan Sri Muhyiddin Yassin selepas mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri kelapan, menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pengurus Penyelidikan Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) Malaysia, Lau Zheng Zhou, berkata keseluruhan pengendalian krisis pandemik oleh Muhyiddin memberi impak terus kepada keadaan ekonomi negara.

“Berbanding negara lain, ketepatan masa keputusan kerajaan melaksanakan PKP selain komunikasi awam yang sangat jelas dan tepat telah membantu kita meratakan lengkung COVID-19 lebih awal dan seterusnya dapat mengelakkan lebih banyak kematian.

“Ini sudah pastinya akan meletakkan kita di kedudukan kukuh untuk mencapai pemulihan,” katanya ketika diminta mengulas mengenai pentadbiran 100 hari Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Muhyiddin, 72, mengangkat sumpah di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 1 Mac lalu.

Zheng Zhou berkata, krisis itu memberi peluang bagi kerajaan melakukan pembaharuan struktur kepada ekonomi, terutamanya dalam bahagian seperti pergantungan kepada pekerja asing, kehadiran besar syarikat berkaitan kerajaan dalam sektor swasta dan juga penyertaan pekerja wanita yang agak rendah.

“Jika pembaharuan struktur dianggap memerlukan kos untuk dilaksanakan sebelum PKP, bayangkan betapa sukar melaksanakannya sekarang meskipun mempunyai modal dan sumber lain,” katanya.

Katanya, fasa pemulihan ekonomi seterusnya akan menjadi ujian lebih besar kepada pentadbiran Muhyiddin.

“Pelaburan dan perdagangan telahpun lemah malahan sebelum PKP dan kemerosotan permintaan global hari ini mengehadkan lagi pilihan dasar kerajaan.

“Kerajaan juga akan berdepan dengan pilihan antara memilih langkah-langkah dasar jangka pendek bagi mengurangkan kadar pengangguran yang boleh membawa kesan politik yang penting dan pelaburan jangka panjang dalam prasarana digital dan hijau sebagai kaedah untuk membina daya tahan ekonomi,” katanya.

Kerajaan setakat ini telah mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat bernilai RM260 bilion diikuti Pelan Jana Semula Ekonomi Negara bernilai (PENJANA) bernilai RM35 bilion.

Zheng Zhou berharap Perdana Menteri akan menjadikan krisis pandemik ini sebagai peluang memasukkan perubahan iklim dan langkah kemampanan dalam penggubalan dasar ekonomi, atau meratakan lengkung iklim seperti yang disarankan pelbagai organisasi seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Virus COVID-19 tersebar melangkaui sempadan negara dan terbukti memberi risiko kepada golongan lemah dan miskin dan ini kemungkinan akan berlaku bagi pelepasan gas rumah hijau.

“Gangguan kepada jaminan makanan, rantaian perdagangan dan bekalan juga akan berlaku sekiranya berlaku krisis berkaitan iklim yang memerlukan usaha bersama negara-negara dalam menanganinya.

“Harapnya, Muhyiddin akan membangunkan dasar yang membabitkan pengurusan krisis ekonomi, seelok-eloknya mengeluarkan kertas putih, dan menginstitusikan mekanisme agar ekonomi kita boleh lebih berdaya tahan pada masa hadapan,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.